Neden Araç Takip Cihaz Kullanılır?
Aracınıza bir takip cihazı takmak istemenizin çeşitli nedenleri vardır. Ana nedenler; aracın güvenliğini artırmak ve 7/24 yerini tespit edebilmektir. Araç takip cihazlarının kurulumu önemlidir. Bir takip cihazı kurarak, gerçek zamanlı konum takibi sayesinde çalınan bir aracı kurtarma şansı büyük ölçüde artar. Hırsızlığa karşı koruma amaçları dışında, işletmeler sürücülerinin davranışlarını, yakıt kullanımını ve rotaları izlemek için araç takip sistemlerini kullanır. GPS tabanlı uygulamalar işletmeler için çok değerlidir; araç kiralama şirketleri, ambulans hizmetleri, dağıtım hizmetleri ve sıhhi tesisat şirketleri araç takip cihazını ister güvenlik için ister gerçek zamanlı konum takibi nedeniyle kullanır.
Araç Takip Cihazlarının Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çoğu araç takip cihazının kurulumu kolaydır ve sorunsuz çalışırlar. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra, araç takip cihazları kesin gerçek zamanlı konum sağlamak için GPS uydularından gelen sinyalleri alır. Bulut tabanlı izleme yazılımı, gerektiğinde görüntülemek için araç takip cihazı tarafından gönderilen tüm önemli verileri saklar. Hız, hareket, konum, yön gibi detaylı bilgilere her an ulaşılabilir. Coğrafi sınır bölgesi özelliğini kullanarak, haritadan dijital bölgeler ayarlayabilir ve seçebilirsiniz. Bunu yaparak bir araç bölgeye girdiğinde veya bölgeden ayrıldığında haberdar olabilirsiniz. Uzmanlar, özellikle çok sayıda filo aracına birden fazla cihaz takmak istiyorsanız, bir araç elektroniği uzmanından yardım almanızı tavsiye ediyor. Ancak aracınıza takip cihazı takmayı planlıyorsanız, işleme başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır.
Araç Takip Cihazının Konumu
Araç takip cihazının konumuna karar vermek çok önemlidir. Çünkü araç takip cihazını uydu sinyallerini engelleyen parazit veya engellerin olduğu bir noktaya montajını yaparsanız araç takip cihazının doğru bilgi verme özelliği azalacaktır. Araç takip cihazlarının kurulumu için cihazı aracın dışına takmayı planlıyorsanız, zorldayanacak, su geçirmez ve dayanıklı bir takip cihazına ihtiyacınız var demektir.
Taşınabilir, pille çalışan takip cihazları dışında, bir araca kurabileceğiniz iki tür takip cihazı vardır. OBD-II bağlantı noktasına takılabilen tak ve çalıştır araç takip cihazları ve kablolu araç takip cihazları. OBD-II portu bir aracın teşhis portudur ve 1996’dan sonra üretilmiş tüm araçlarda bulunur. Adından da anlaşılacağı gibi, takip cihazını takmanız ve takip yazılımını kullanarak aracınızın yerini tespit etmeniz yeterlidir. OBD-II portu esas olarak teknisyenler tarafından bir arıza durumunda araç bilgisayarı tarafından oluşturulan hata kodlarını kontrol etmek için kullanılır ve araç takip cihazları için harika bir güç kaynağıdır. Kablolu araç takip cihazlarına gelince, bunların aracın elektrik sistemine bağlı olmaları gerekir. Kablolu bir araç takip cihazı kullanmaya karar verirseniz, 12v-24v DC sağlayan sürekli bir güç kaynağı bulmanız yeterlidir. Kullanım kılavuzunu kontrol ettiğinizden emin olun. Sabit güce bağlanması gereken kırmızı bir tel olmalı ve siyah tel şaseye bağlanmalıdır. Hırsızlığa karşı koruma amaçlı bir araç takip cihazı almayı düşünüyorsanız, cihazın gizlenmiş olması çok önemlidir ve bulunması çok zor olmalıdır. Bu nedenle takip cihazının keşfedilmemesi için kurulum işleminin doğru yapılması önemlidir.
Araç Takip Cihazını Nereye Saklamalıyız?
Takip cihazının doğrudan uydu sinyallerini alabilmesi gerektiğini unutmayın. Mümkün olan en iyi yerlerden bazıları; koltukların altına, plastik arka tamponun içine, tavanın altına, koltukların altına saklayabilirsiniz. Bir PC, tablet veya akıllı telefon üzerinde bulut GPS yazılımını kullanarak aracınızın yerini bulabileceksiniz.
Araç takip cihazlarının kurulumunun kendine özgü yazılımı ve kurulum süreci vardır. Manuel talimatları dikkatlice uyguladığınızdan emin olun. Kurulumu yaptıktan sonra takip cihazının düzgün çalışıp çalışmadığını ve konum verilerini ilettiğini kontrol etmeniz gerekir. Aracınızın gerçek zamanlı konumunu istediğiniz zaman, istediğiniz yerde görüntülemek için akıllı telefonunuzdaki bir mobil uygulamayı kullanabilirsiniz.
Takip cihazını açarak ve doğru olup olmadığını görmek için GPS yazılımındaki konumunuzu kontrol ederek test edebilirsiniz. Aracınıza GPS takip cihazı kurarak aracınızın güvenliğini önemli ölçüde artıracaksınız. Aracınız çalınsa bile, hareketlerini gerçek zamanlı olarak takip edebilecek ve mümkün olan en kısa sürede güvenli ve uygun bir şekilde geri almak için yetkilileri uyarabileceksiniz.
Araç Takip Cihazı Kurulumuna Anka Takip’ten Teknik Destek
Uzmanlar, özellikle takip cihazlarınızı gizlemek veya bir araç filosuna birden fazla takip cihazı taktırmak istiyorsanız, kablolu izleme cihazlarının bir araç elektroniği uzmanı tarafından takılmasını önerir.
İnternet arama motorlarında “araç takip cihazları nasıl kurulur” araması yaptığınızda özetle şu ifadeyi görürsünüz. “Arabanıza bir GPS takip cihazı kurmak için, takip cihazının kırmızı kablosunu arabanın sabit güç kablosuna ve takip cihazının beyaz telini arabanın ateşleme kablosuna bağlamanız yeterlidir. GPS izleyiciyi ön panelin altına çift taraflı bantla sabitleyin – ateşleme bobininin yakını iyi bir noktadır.” Ancak araç takip cihazları genellikle araçtan elektrik alırlar yani aracın sistemine bağlanmışlardır. Bu sebeple bu cihazları teknik bilgiye sahip olmayan kişilerin sökmesi veya takması aracın ve araç takip cihazının beynine kadar zarar verebilir. Yanlış bir akım uygulamak veya kabloyu yanlış yere değdirmeyi bırakın, bir sistem çalışır durumdayken işlem yapmak bile binlerce lira zarara uğramanıza sebebiyet verebilir. Bu yüzden teknik detayları takip etmek zorunda değilsiniz. Araç takip cihazlarının kurulumu için Türkiye’nin 81 ilinde Anka Araç Takip uzmanları yaparak sorunsuz bir montajı gerçekleştireceklerdir.
Araç Takip Sistemi Nereye Monte Edilir?
Araç takip cihazları yaygın olarak monte edildiği yerler:
- Direksiyonun alt tarafı,
- Torpido arkası,
- Bagaj döşemesinin altı,
- Obd soketi,
- Akü yanı,
- Sigorta kutusu yanı,
- Kurulum yapılırken, bu belli başlı yerlere bakan teknik personel en uygun gördüğü yere montaj yapar.
Teknik personel her seferinde aynı yeri seçemez. Bunun nedeni her aracın tasarımı, boşlukları ve kablo geçen yerlerinin farklı olmasıdır. Kısacası araçtan araca en müsait montaj yeri farklılık gösterir.
En yaygın montaj yeri akünün yanıdır. Diğer yaygın bir konum da sigorta kutusunun yanıdır. Bu arada cihazlarımız son teknoloji olduğundan dolayı anten için ayrı bir ekipmana gerek duymadığını ifade etmek isteriz. Yeni nesil cihazlarda anten cihazın içine sabitlenmektedir. Ekiplerimizin takip sistemlerini monte etmesi ortalama 20 dakika sürmektedir.
3 Aşamada Araç Takip Sisteminin Çalışması İçin Gereksinimler
- Araç Takip Cihazı
- DATA SIM Kart
- Uydu GPS
Araç Takip Sistemlerinin Fiyatları
Araç takip sistemlerimizin fiyatlarınıza www.ankatakip.com adresinden ulaşabilirsiniz. Bu konuyla ilgili olarak Anka Takip firması olarak siz değerli müşterilerimize indirim kampanyası başlattığımız müjdesini paylaşmak isteriz.