Araç Takip Cihazı Nasıl Çalışır?

Araç takip cihazı ya da genel adıyla küresel konumlandırma sistemi (GPS) kişiye veya bir varlığa takılan bir yön bulma cihazı olarak tanımlanabilir.

GPS NEDİR?

GPS’in İngilizcedeki açılımı Global Positioning System olup, Türkçede Global Konumlandırma Sistemi anlamına gelir.

GPS cihazları, çeşitli cihazlar tarafından takıldıkları araçların dünyadaki tam konumlarını belirlemek için kullanılır. GPS ağı, bu cihazlarla iletişim kuran ve konum bilgilerini gönderen 24 uydudan oluşur.

GPS Cihazları Ne İşe Yarar?

Araç takip cihazları, takıldıkları nesnelerin tam konumlarını, hızlarını ve yönlerini takip etmek için kullanır.

GPS İzleyicilerin Gelişimi ve Tarihçesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, savaş operasyonlarını karmaşıklaştırmalarına yardımcı olmak için ilk olarak GPS’i geliştirdi. GPS izci geliştirme, kısmen LORAN ve DECCA navigatörü gibi radyo navigasyon sistemlerine dayalıdır.  

Araç takip cihazı GPS, dünyanın her yerindeki araçların en azından tüm navigasyonuna, izlenmesine ve konumlandırılmasına yardımcı oldu. Bugün gelinen noktada araç takip cihazı bireyin yaşamında çok önemli bir noktaya ulaşmıştır.

GPS Araç Takip Cihazını, Sputnik GPS’i ilk olarak 1958’de Sovyet uzmanları evrenin ilk uydusunu fırlattığında geliştirdi. Bilim adamlarının MIT’deki bulguları, uydudan gelen radyo frekanslarının konumlarına bağlı olarak rotalarını değiştirdiğini kanıtladı. Doppler etkisi, uydulardan frekansların yayılması, bilim adamlarının bir uydunun yörüngedeki konumunun, bir sinyal üzerindeki radyo frekanslarındaki değişimleri hesaplayarak doğrudan yerden izlenebileceği fikrini elde etmelerini sağladı. Küresel konumlandırma sisteminin nasıl çalıştığının bulunması, teknoloji dünyasına büyük bir avantaj sağlayarak MIT’deki bilim adamları için bir atılım oldu.

GPS Ağı ilk olarak 1973’te askeri operasyonlarda kullanılmak üzere tartışıldı. Buna Savunma Navigasyon Uydu Sistemi (DNSS) adı verildi. DNSS programı, programın bir parçası olarak GPS’i icat eden, tasarlayan ve patentini alan Amerikalı fizikçi Roger L. Easton tarafından yönetildi. Meraklı okuyucularımız Roger L. Easton’la ilgili bilgilere Wikipedia sitesinden ulaşabilirler.

DNSS daha sonra Navstar-GPS Programı olarak yeniden adlandırıldı. 1995 yılına kadar tüm uydular fırlatıldı ve program çalışmaya başladı. GPS aslen askeri kullanım için geliştirilmiş olsa da, Başkan Ronald Reagan ve daha sonra Bill Clinton sayesinde halkın kullanımına sunuldu. 1955’ten sonra artık araç takip sistemi GPS, dünya çapında milyarlarca kişi tarafından havacılık endüstrisinden tarıma kadar her gün kullanılmaktadır.

Takip Sistemi Gps
Anka Araç Takip Sistemleri

GPS Araç Takip Cihazı Nasıl Çalışır?

GPS araç takip cihazı, aracın tam konumunu, hızını ve yönünü belirlemek için GPS ağını kullanan bir cihazdır. Araç takip cihazı, konumu doğrulamak için 3 GPS uydusuna olan mesafesine göre konumunu belirlemek için trilaterasyon adı verilen bir işlem kullanır. Trilaterasyon ile ilgili daha fazla bilgiye Gis Geography sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bu teknoloji; cep telefonunuz, Google haritalar, hava durumu uygulamaları gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra uçaklar ve gemiler gibi birçok araçta da kullanılır.

Bir araç takip cihazı, güncel konum, hız ve yön verilerini almak için birkaç saniyede bir GPS ağı ile iletişim kurarak çalışır. Daha sonra bu verileri 3G ağı üzerinden sunuculara göndermek için bir SIM Kart kullanır. Veriler geldiğinde Google ve Yandex haritalar üzerinden görsel olarak görüntülenir, tek yapmanız gereken uygulamaya giriş yapmaktır.

Araç takip cihazı, kendisine gelen verileri birkaç saniyede bir yakaladığından dolayı, aracınızın bulunduğu yerin konumunu tespit ettiği gibi araç hızının da doğru bir haritasını oluşturabilir. Araç takip cihazları sayesinde yakıt takibi, çekici uyarıları, agresif sürüş uyarıları gibi konum ve hızdan çok daha fazla veri yakalanabilmektedir. Bu özellikler araç takip cihazının kendisinde yerleşiktir ve GPS ile hiçbir ilgisi yoktur.

Araç Takip Cihazı İle Neler Yapılabilir?

Araç takip cihazı, araçları takip etmekten çok daha fazlasını yapabilir. Bu küçük araç takip cihazında yakıt takibinden çekme ve çarpışma uyarılarına kadar pek çok şey bulunur. Bu özelliklerden bazılarını aşağıda derledik.

9 Maddede Araç Takip Cihazı Özellikleri

  • Hız uyarı bildirimini gönderir.
  • Coğrafi sınırları belirler.
  • Çekici uyarılarını gönderir.
  • Kilitlenme uyarıları gönderir.
  • Yakıt takibi yapar.
  • Sıkışma uyarıları yapar.
  • Geçmiş döneme ait raporlama yapar.
  • Agresif sürüş uyarılarını gönderir.
  • Menzil dışı günlüğü bildirir.

Araç Takip Cihazı Fiyatları

Araç takip cihazı için müşterilerden ilk etapta cihaz bedeli alınmaktadır. Cihazın montajı kolay olmakla birlikte 81 ildeki yetkili servislerimizden de destek alabilirsiniz. Her araç takip cihazı, GPS bilgilerini şirket sunucularına iletmek için cep telefonlarında kullanılan SIM kartlardan kullanır. Kendi SIM kartınızı kullanabileceğiniz gibi belirli bir ücret karşılığında bizden de temin edebilirsiniz.

Anka Takip Online satış sitesi olan www.ankatakip.com ile aylık 59 TL’den başlayan fiyatlarla araç takip sistemi almanız artık çok kolay.

Araç Takip Cihazı

Araç Takip Cihazının Gösterdiği Konum Ne Kadar Doğru?

GPS araç izleme, 3 metreye kadar doğrudur. GPS teknolojisi, dünya çapında güçlü sinyaller sağlamak için geliştirildi, ancak bunu etkileyebilecek faktörler bulunmaktadır. İşte 2 başlıkta araç takip cihazının konumunu etkileyen faktörler;

  1. Tünellerde, garajlarda, büyük şehirlerde ve hatta bazı vadilerde GPS cihazlarının sağlıklı veri göndermesi engellenebilir. Öte yandan kötü hava koşullarından hiç etkilenmez.
  2. İnternetten alınan düşük kaliteli araç takip cihazları, genellikle GPS sinyalinin güvenilirliğini etkileyen ucuz bileşenlerden ve alıcılardan yapılır. Bu tip cihazlarda konum doğruluğu iyi olabilir, ancak ilerleyen zamanlarda sinyal düşmeye devam edecek ve bu da eksik konum verisine yol açacaktır.

Araç Takip Cihazı Ne Kadar Güvenilir?

GPS sinyali sık sık kesilecek ve hiçbir şey bildirmeyecek mi?

Daha önce belirtildiği gibi, araç takip cihazı, GPS verilerini cihazdan sunuculara göndermek için bir SIM Kart ve 3G ağı kullanır. Bu nedenle, kapsama alanı geniş olan SIM kartlara gerek duymaktadırlar. Bu özellikleri taşımayan SIM kartlar verileri sunucuya aktaramaz ve aracınızı takip edemez. 

Araç Takip Cihazı Aracın Neresine Takılır?

Kablolu araç takip cihazları doğrudan aracınızın aküsüne bağlıdır. Bu cihazlarla ilgili iyi olan şey, genellikle pille çalışan veya OBD-II İzleyicilerde bulunmayan bir dizi güvenlik özelliğine sahip olmalarıdır.

Bu güvenlik özelliklerinden bazıları oldukça şaşırtıcı; 

  • Bazı kablolu cihazlarda araç hareketsiz hale getirilebilir. Aracınızın çalındığına dair bir uyarı alırsanız, uygulamaya giriş yapabilir ve aracı bulunduğu yerde hareketsiz hale getirebilirsiniz.
  • Ayrıca kapı uyarıları alabilirsiniz. Aracınızın kapı kilitleri zorla açılırsa, doğrudan uygulama üzerinden telefonunuza bir uyarı bildirimi alırsınız ancak tahmin edebileceğiniz gibi, bu ek güvenlik özellikleri daha yüksek bir fiyat etiketi ile birlikte gelir.
arac takip cihazi
Araç Takip Cihazı

Aracınızın Takip Edilip Edilmediğini Nasıl Anlarsınız?

Araç takip cihazlarının giderek daha yaygın hale gelmesiyle birlikte, birçok insan aracının izlenip izlenmediğini nasıl anlayacaklarını bilmek istiyor. GPS araç takip cihazlarının yükselişiyle birlikte, Amazon, Ebay, Alibaba ve diğer birçok perakendecide oldukça ucuza bulunabilen GPS dedektörlerinde de bir artış görüldü.

Yapmanız gereken tek şey, GPS dedektörü ile aracınızın etrafında dolaşmak ve GPS araç takip cihazının varlığından şüphelenebileceğiniz tüm alanlara yakın tutmaktır. Cihaz, herhangi bir GPS araç takip cihazı sinyali algılarsa bir ses veya titreşim yayacaktır.Diğer yandan aracınızda bir araç takip cihazı tespit etmenin başka bir yolu da fiziksel bir inceleme yapmaktır. Fiziksel inceleme sırasında hiçbir şey keşfedemediniz ancak yine de bir araç takip edilme olasılığından rahatsızsanız, uzman bir kurumdan veya kişiden profesyonel yardım almanızı öneririz. Böyle bir durumda bir oto elektrik ustasından veya araç güvenlik uzmanından aracınızla ilgili kapsamlı bir incelemede bulunmasını talep etmelisiniz.

Konuşmayı Başlat
Yardım İster misiniz?
Anka Takip Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi İçin Yazınız